www.szkolnictwozawodowe.lodzkie.cbos.pl 03/2012
 

W bieżącym numerze kontynuujemy prezentację opinii uczestników Focus Group Intervews (zogniskowane wywiady grupowe).

W czterech sesjach dyskusyjnych przeprowadzonych w okresie od 9 do 15 listopada 2011 r. uczestniczyło 30 przedstawicieli pracodawców z branży rolno-spożywczej, o różnym profilu działalności, działających na terenie województwa łódzkiego. W kontekście integracji szkolnictwa zawodowego z rynkiem pracy wypowiadali się oni na temat zapotrzebowania na odpowiednich pracowników.

Luka pokoleniowa na rynku pracy

Zjawiskiem niepokojącym przedsiębiorców z branży spożywczej w województwie łódzkim jest luka pokoleniowa na rynku pracy w zawodach potrzebnych w ich firmach. Wśród fachowców obecnie zatrudnionych w branży dostrzegalny jest mały udział osób poniżej 40 roku życia. W niedalekiej przyszłości może to spowodować, że deficyt wykwalifikowanych pracowników będzie bardzo odczuwalny.

Problem ten bezpośrednio wynika ze zmniejszenia się liczby uczniów i absolwentów zawodowych szkół ponadgimnazjalnych i dotyka, zdaniem badanych przedsiębiorców, wszystkie branże.

W ocenie przedsiębiorców powodem tego zjawiska jest obniżenie się prestiżu zawodów wymagających pracy fizycznej oraz zaobserwowany w ostatnim dwudziestoleciu wzrost aspiracji edukacyjnych młodzieży, co przejawia się w pędzie do zdobywania wyższego wykształcenia. Aspiracje edukacyjne młodych ludzi są też na ogół wspierane przez ich rodziców.

Ilustracją może być fragment dyskusji przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego, która odbyła się w Piotrkowie Trybunalskim:

"Jest jakiś zanik szacunku do ludzi pracujących. Chcemy być dyrektorami, kierownikami i pracować w biurach a ktoś musi pracować... I tak jak podkreśliłam, szacunek dla ludzi pracy, czyli dla tego, co wyrabia coś tam tą łopatą. A jak my posyłamy... Wszyscy chcemy dzieci też mieć dobrze wykształcone. Powiedzmy, że dobrze, ale żeby szły tylko do biura, no to od tego się też zaczyna..."

"Jak tak będziemy szli cały czas, to chlebka nie będziemy jedli w ogóle."

"Nie chcą pracować fizycznie, młodzież nie chce pracować fizycznie."


Wypowiedzi przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej biorących udział w badaniu FGI (zogniskowany wywiad grupowy)
- Piotrków Trybunalski, listopad 2011 r.
 
 

Człowiek - najlepsza inwestycja

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego